Køber du professionelt ind til din bar?

Driver du en restaurant, cafe eller bar, så har du mange ting om ørene og vælger derfor ofte den nemme løsning når indkøbene skal overstås – du køber det du plejer fra de samme steder. Det er måske også fint, hvis du har fået den bedste kombination af pris, leveringstid og betalingsbetingelser. Men ofte, så er det kun nogle få hovedprodukter man har brugt tid på at få den bedste deal på – og mange andre småkøb eller mindre “sjove” produkter bliver bare købt ind lige der hvor det nu er nemmest, eller hvor man sidst gjorde det. Men især i denne corona tid, giver det mening at gennemgå sine indkøbsfakturaer og se om man måske kan finde en bedre deal.

 

Køb varen så tæt på kilden som muligt

Det er en god ide, især på spiritus at købe den af den officielle importør eller agenturhaver, da denne alt andet lige har den bedste indkøbspris og derfor også burde have den bedste salgspris. Man kan typisk også forhandle nogle gratis flasker – f.eks. 1 på 12 – så hver gang du betaler for 12 flasker vodka, får du 13 flasker leveret. En anden fordel er at mange importører er interesseret i at få promoveret sine varer, så af og til kan det kaste nogle andre lukrative aftaler af sig – f.eks. afholdelse af konkurrencer mod betaling, eller leverandøren tager gæster forbi dit sted i forbindelse med møder eller lign.

 

Men hvordan finder man så ud af hvem der har agenturet i Danmark på en given vare? Det oplagte svar er jo at spørge producenten, som typisk kan henvise til hvem som forhandler varen. Alternativt findes der grupper på Facebook som har mange bartender og barejer i blandt brugerne – søg f.eks. efter Copenhagen Cocktail Club. På nogle varer, især barudstyr kan det være svært at vurdere hvem producenten er, der vil det give mening at kontakte en af de store grossister, f.eks. Sprit & Co som har alt fra barudstyr til vermouth.

Der findes også en anden mulighed, og det er handle hos nogle af dem som gør sig i parallelimport – her kan man være heldig at få en del varer billigst, til gengæld har leverandøren ikke nogen tilknytning til produktet, og derfor kan man glippe nogle af de andre fordele en officiel importør kan give.

 

Fordele og ulemper ved at binde sig til en leverandør

Der kan være mange fordele i at fokusere på nogle få leverandører, som kan levere langt de fleste varer du bruger i din forretning. Man sparer meget tid, når man ikke skal kontakte alle mulige forskellige steder, eller endda fysisk tage flere steder hen for at få sine indkøb til restauranten ordnet. Hvis man binder sig til en leverandør, kan man også ofte forhandle nogle gode priser hjem på de ting man bruger mest – og så leve med at nogle varer måske var billigere andre steder. Det kan især betale sig for den mindre forretning, hvor den ansatte som handler ind, måske også står bag baren eller har andre arbejdsopgaver. Er man derimod en del af en kæde, kan det nemmere svare sig at bruge mere tid på at finde de helt rigtige leverandører på de enkelte varer – og så købe ind til alle steder på én gang.

Rul til toppen