Kaffe når man har rosacea

Nedenfor finder du et omskrevet blog indlæg, der kan findes i sin fulde længde på mayaviksjo.dk. Det fulde blog indlæg hedder Kaffe og Rosacea .

Ud over dette blog indlæg, skriver Maya også løbende andre blog indlæg til siden der alle omhandler forskellige aspekter af rosacea, f.eks. hvordan rosacea og kost hænger sammen, eller hjælp til valg af solcreme, vin osv. når man har rosacea.

Maya Viksjø har selv rosacea, og har de sidste mange år studeret en masse om området, og det er en kombination af hendes personlige erfaring og de studier hun har lavet, hun deler ud af på bloggen.

 

En kort introduktion til kaffe og rosacea

Jeg begyndte først at drikke kaffe efter at være fyldt 30, men nu er jeg ked af det uden mine to kopper om dagen. Jeg foretrækker latte med masser af skum, og nu hvor bakterierne tillader mig at håndtere mælk godt, er det blevet en vane at få det rigtige skum.

Der er rigtig mange, der råder dig til ikke at drikke kaffe, når du har rosacea, men når jeg ser på dataene om kaffe, tænker jeg, om det ikke kun er en holdning, der mener, at kaffe er usundt, frem for faktisk baseret på rosacea-faktum.

 

I test forårsagede kaffe ikke opblussen hos personer med rosacea, og undersøgelsen konkluderede, at problemet var temperaturen snarere end selve kaffen.

 

Betydningen af hvordan kaffen brygges

Jo stærkere kaffen er, jo mere koffein får du fra koppen. Det betyder, at den samme kaffe, brygget med espresso, er stærkere, end når den brygges med filterkaffe.

 

Kaffebønner og ristning

I modsætning til hvad jeg forestillede mig, producerer mørkere stege faktisk lavere koffeinniveauer, fordi noget af koffeinen fordamper ved højere temperaturer. En lettere ristning bevarer mere af kaffens egen smag og mere koffein.

 

Forskellige sorter af kaffe

Der er to hovedtyper af kaffebønner; Arabica og Robusta. Der findes også Excelsa og Liberica typer, men de bruges sjældent i Europa.

 

Robusto indeholder mere koffein end Arabica bønner. Koffein er et af de stoffer kaffeplanter bruger til at beskytte sig mod skadedyr og svampe. Robusto-kaffe dyrkes i lavere og varmere egne og bliver derfor angrebet mange gange. Derfor skal Robusto producere mere koffein end Arabica, som vokser højere og i køligere luft. Robusta er lettere at dyrke og derfor billigere, men betragtes også som en mere “raffineret” kaffe end Arabica.

 

Mug i kaffe

Kaffebønner kan blive mugne og danne nogle giftstoffer. Ochratoksin og aflatoksin måles fortrinsvis. Fødevarestyrelsen prøver hvert år en risikogruppe af fødevarer for at tjekke for toksinniveauer. Kaffe, kakao, nødder og tørret frugt fra lande med høje temperaturer og luftfugtighed er generelt højrisiko.

 

Generelt er hygiejnen i kaffeproduktionen god, men instant kaffe og koffeinfri kaffe er generelt højere. Det sidste er ikke overraskende, da koffein er plantens eget toksin, der bekæmper svampe.

Rul til toppen